Het interesseert me wat mensen in mijn schilderijen zien

< back

Artikel in Brabants Dagblad, woensdag 03 december 2008, door Bas Moerman. N.a.v. expositie in theater De Poorterij.

Het interesseert me wat mensen in mijn schilderijen zien

brada_3-12-2008

Fascinatie voor open landschap. In de foyer van theater De Poorterij in Zaltbommel hangen tot 11 januari schilderijen van Kees van de Wal (41). Twintig werkstukken in bescheiden formaat geven toeschouwers een illusie van verlaten landschappen.

Met nauwelijks tekens van menselijk, dierlijk of plantaardig leven waant de kijker zich in een weidse omgeving, die alle ruimte laat voor fantasieën. “De een ziet er een Waallandschap in, de ander een woestijn of een vergezicht in zuidelijke vakantieoorden”, aldus de maker. Die invulling laat hij graag over aan zijn publiek.

Van de Wal zelf lijkt zich niet te bekommeren over ‘wat het voorstelt’. “Dat is voor mij onbelangrijk. Ik teken een horizon en ga met heldere kleuren aan de gang. De rest ontstaat vanzelf.” Zijn voorkeur voor het onderwerp van de geëxposeerde stukken komt door zijn fascinatie voor open landschappen. “Ik hou van ruimte en stilte. Die vind ik hier in het rivierengebied, maar ik ga er ook regelmatig voor naar de Wadden. Hoe leger het landschap, des te beter. Absolute toppers waren voor mij de zoutvlakten van Bolivia.”

De Zaltbommelaar werkt uitsluitend met acrylverf op karton of hout. Soms beplakt hij vóór het schilderen het oppervlak met gekreukt krantenpapier. “Op die manier laat ik de structuur meespelen. Afhankelijk van de belichting krijgt het schilderij dan steeds een ander karakter.”

De geboren Brabander, die zijn boterham verdient als business consultant, is opgeleid als graficus. “Eerder maakte ik veel etsen. Maar dat is erg arbeidsintensief en ik heb er niet altijd het geduld voor. Schilderen, wat ik nog maar een paar jaar serieus beoefen, is spontaner. Ik kan me er beter in uitdrukken en je ziet meteen resultaat.”

In zijn werk is een duidelijke ontwikkeling zichtbaar. “Ik wil mijn voorstellingen in de toekomst nóg verder gaan abstraheren.” Regelmatig exposeren vindt hij belangrijk. “Het interesseert me wat mensen in mijn schilderijen zien.”

www.keesvandewal.nl

Open op werkdagen van 10.00-22.00 uur en in weekends tijdens activiteiten.