|33| Leven

|nl|  |en|

2019

Miniatuur van het sculptuur Leven, hoogte 30 cm. Deze miniatuur is te koop. Kijk onderaan deze pagina voor meer informatie.

Het werk Leven (#501a en b) heeft Van de Wal gemaakt voor het project Between in de Sint Maartenskerk in Zaltbommel, juni 2019. In dit werk beeldt Van de Wal leven en dood uit. Het leven en de dood die onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden smelten samen tot één vorm.

Project Between

Project Between heeft van 14 juni tot en met 1 september 2019 plaatsgevonden in de Sint Maartenskerk in Zaltbommel en is een initiatief van beeldend kunstenaar Maria van Gerwen. “Toen Maria me vroeg mee te doen aan dit project dacht ik eerst dat het kerkgebouw op zich al mooi genoeg was, waarom moest daar nog iets aan toegevoegd worden, ook voelde ik me niet geroepen omdat ik niet gelovig ben. In tweede instantie bedacht ik me dat de kerk en zijdelings ook het geloof wel een rol hebben gespeeld in mijn leven. Maria met kind en meer nog het kruissymbool hebben een betekenis gekregen. Deze twee symbolen heb ik verwerkt in het kunstwerk Leven.

Motivatie bij het werk

Between. Tussen licht en donker, stilte en geluid, lichtheid en zwaarte, binnen en buiten, leven en dood. De kerk, het gebouw, de ruimte, het geloof. Het verhaal van de 3 levenden en de drie doden, de dodendans.

“Ik ben geboren in een Brabants dorp. Ik ben gedoopt en heb mijn heilige communie gedaan, het heilig vormsel ontvangen en ben tot halfweg mijn tienerjaren elke zaterdag naar de kerk geweest. Toch speelt het geloof voor mij geen rol. Ik ben niet gelovig, toen niet, nu niet. Door de jaren heen ben ik vaak in kerken geweest, bij huwelijken en begrafenissen. Als ik een kerk zie wil ik wel eens binnen lopen. Niet voor het geloof. Wel voor het gebouw, de stilte, de rust. De kerkbezoeken hebben er voor gezorgd dat de kerk met haar symbolen, niet het geloof, een betekenis hebben gekregen.

      

Mijn uitgangspunt in het project Between is leven en dood. Het begin en einde van ons leven. In één vorm vang ik twee symbolen: 1) de Madonna (Maria met kind), die in dit beeld symbool staat voor de geboorte, het leven en 2) de kruisvorm, die in dit beeld symbool staat voor de dood. Leven en dood zijn, zowel in ons bestaan als in deze vorm, onlosmakelijk aan elkaar verbonden. De vorm is op twee plaatsen in de kerk te zien. Onopvallend, geschilderd op paneel, geplaatst in een nis van een pilaar, alsof het hier al eeuwen getuige is van wat zich hier heeft afgespeeld (rechter foto). Maar ook als sculptuur van 4 meter hoog, geplaatst op de koorkerk, vragend om aandacht. Deze vorm vertegenwoordigt de huidige tijd, een samenleving vol met beelden en prikkels, met een voortdurende strijd om aandacht, waarin genoeg vaak niet genoeg lijkt te zijn (linker foto).

De titel Leven verwijst naar het leven zelf. Het moment of de ruimte tussen geboorte en dood. Die ruimte zien we ook in deze vorm. Een lege ruimte die je zelf invult, zoals je dat met je eigen leven ook moet doen.

Informatie over het werk

Titel: Leven

#501a
400 x 280 cm x 8 cm
XPS, metalstud, hout, krantenpapier en acrylverf

#501b
± 57 x 40 cm
Acrylverf op paneel


Miniatuur     U I T V E R K O C H T

De miniatuur van het beeld is te koop. Stuur een e-mail naar info@keesvandewal.nl voor meer informatie.

Titel: Leven
Nummer: #501c
Afmeting: 30 x 21 x 3,6 cm
Materiaal: MDF, acrylverf.

Deze miniatuur wordt op bestelling door de kunstenaar gemaakt en aan de achterzijde gesigneerd.