Over

|nl| |en|

Kees van de Wal in his studio, December 2021

In het non-figuratieve minimalistische werk van beeldend kunstenaar Kees van de Wal (Oirschot, 1967) zien we vormen. Op doek en als wandobject. Soms solitair in de ruimte, soms in relatie tot elkaar. Vormen, restvormen en samengestelde vormen, vrijwel altijd in een zekere rust en verstilling.

Sinds de eerste expositie in 2008 is, vanuit abstracte landschappen met het thema verstilling, het werk geëvolueerd tot de beeldtaal die het nu is. Na het verdwijnen van de horizon uit de landschappen zijn suggesties van wolken en begroeiing verder geabstraheerd tot zelfstandige vormen. Deze vormen gingen een relatie aan met elkaar en met het doek. Door gebruik te maken van tegenstellingen, zowel in vorm als formaat, penseelvoering, kracht en kleur ging Van de Wal op zoek naar de juiste combinatie van spanning en balans. Toen hij zich niet meer liet beperken door de randen van het schildersdoek waren de eerste wandobjecten een feit.

Op zoek naar de ultieme vorm,
een vorm die niets voorstelt,
maar alles zegt.

De vormen ontstaan tijdens het werken, hier iets groter, hier iets kleiner, deze lijn iets schuin, deze hoek net wat ronder. Vormen worden gecombineerd. Delen worden verwijderd. Zoekend naar de juiste compositie, de juiste balans. De vormen zijn niet toevallig aanwezig, ze krijgen bestaansrecht en eisen hun plaats op in de ruimte. Zo is Van de Wal op zoek naar de ultieme vorm, een vorm die niets voorstelt, maar alles zegt.

In de nieuwste werken zien we meer kleur en vrijere vormen, assemblages en arceringen, beïnvloed door de directheid en vrijheid in teken- en plakwerk wat Van de Wal rond zijn vijfde en zesde levensjaar op de kleuterschool heeft gemaakt. Lees daar meer over in het verhaal van de enveloppe.

Sinds januari 2017 woont en werkt Van de Wal in zijn atelier in de historische binnenstad van Zaltbommel. Met enige regelmaat organiseert hij een open atelier om de drempel tot zijn atelier te verlagen en hier te praten over kunst, zijn werk of het weer. Een unieke kans om de kunstenaar aan het werk te zien en te volgen in zijn proces.

Cv

Kees van de Wal

Geboren in Oirschot, 1967. Woont en werkt in Zaltbommel.

Opleiding

  • 1983 – 1987: Grafisch Lyceum Eindhoven, esthetische vormgeving;
  • 1990 – 2000: diverse cursussen: tekenen/schilderen/etsen/modeltekenen;
  • 2009 – 2014: Academie voor Schone Kunsten, Arendonk, Schilderkunst, geslaagd met eervolle vermelding;
  • 2014 – 2016: Specialisatiegraad Schilderkunst aan de Academie voor Schone Kunsten, Arendonk, geslaagd met een Grote onderscheiding.

Overig