Persbericht expositie Verstilling

< back

Persbericht bij de expositie Verstilling bij Galerie Rigtering, december 2013.

Kees van de Wal exposeert bij Gabrielle Rigtering

Persbericht expositie Verstilling

Kees van de Wal en Gabrielle Rigtering in de smederij.

Kees van de Wal neemt in zijn schilderijen steeds meer afstand van het landschap. Dat is te zien in de recente werken van zijn hand die van 9 november tot 4 januari te zien zijn in de edelsmederij annex galerie van Gabrielle Rigtering in hartje Zaltbommel.

De landschappen van Van de Wal zijn in zeven jaar tijd steeds stiller geworden: abstracter en qua kleurgebruik ingetogener. Een recente expositie gaf de Zaltbommelse kunstenaar dan ook de titel ‘Verstilde landschappen’. Voor de tentoonstelling bij Rigtering gaat hij nog een stap verder: ‘Verstilling’. “Ik ben erachter gekomen dat het niet zozeer de landschappen zijn die ik wil schilderen, maar die verstilling”, licht Van de Wal toe.

Er zullen ongeveer tien werken komen te hangen in de galerie, workshopwinkel en edelsmederij die Gabrielle Rigtering deze zomer opende aan de Gamerschestraat 3. “Ik ben blij dat we weer een galerie hebben in Zaltbommel”, zegt Kees van de Wal. “Dat was één van de redenen waarom ik deze expositie graag wilde houden. Daarnaast wil ik natuurlijk graag mijn werk tonen aan een groter publiek.” De tentoongestelde schilderijen zijn bijna allemaal gemaakt ná Kunst Kiezel Klei, de laatste keer dat de schilderijen van Van de Wal in het openbaar te zien waren.
Welke gedachten mensen bij zijn werken hebben, maakt Van de Wal niet uit. Hij geeft ze bewust geen titels. “Ik schilder een sfeer, niet een plek. Ik denk bijvoorbeeld nooit terwijl ik aan het werk ben: ‘Dit is Vlieland’, hoewel de eilanden mij wel inspireren.” De meeste mensen zien in de schilderijen nog altijd landschappen. Anderen associëren ze met muziek, vooral de werken die deel uitmaken van series. De horizontale lijnen die in alle schilderijen op verschillende hoogten terugkomen, doen denken aan verschillende toonhoogten in de muziek.

Soundscapes

Dat gegeven komt terug in de soundscapes die Ferdi Lancee heeft ontworpen bij enkele kunstwerken. Van de Wal had daar al enige ervaring mee opgedaan in het CultuurCafé. Daar werden vorig seizoen kunstenaars gekoppeld aan muzikanten. Eén van de musici liet zich door de werken van Van de Wal inspireren tot soundscapes. “Voor deze expositie heb ik een oproepje gedaan via Facebook en daar reageerde Ferdi op.”
De officiële opening van de expositie ‘Verstilling’ is zondag 17 november van 15.30-18.00 uur. Iedereen is dan welkom. Een andere Bommelse beeldend kunstenaar, Maria van Gerwen, opent de tentoonstelling. De expositie is te zien tijdens de openingstijden van de edelsmederij: dinsdag tot en met donderdag van 10:00 tot 18:00 uur, vrijdag van 10:00 tot 21:00 uur en zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.

Over Gabrielle Rigtering

“Ik kom uit een artistieke familie. Muziek en kunst waren aan de orde van de dag. Van klassiek tot modern. Mijn moeder zong en speelde piano, één van mijn zussen was klassiek geschoold zangeres en een andere zus heeft de kunstacademie in Tilburg gevolgd en geeft nog steeds cursussen tekenen en schilderen.

Naast kunst en muziek ben ik zelf altijd gefascineerd door sieraden. Als kind stond ik regelmatig met mijn neus tegen de etalages van juweliers gedrukt. Op jonge leeftijd volgende ik een aantal cursussen edelsmeden en uiteindelijk heb ik in Schoonhoven de opleiding voor edelsmid gevolgd.

Eind 2007 ben ik verhuisd naar de binnenstad van Zaltbommel. Afgelopen zomer deed zich de mogelijkheid voor om mijn eigen winkel te beginnen, en die kans heb ik met beide handen aangepakt.
In de winkel kan het winkelend publiek mij zien werken. Ik maak sieraden in opdracht en vrij werk. Aan de grote tafel verzorg ik workshops van één dag en doorlopende, wekelijkse cursussen. Edelsmeden is een technisch vak, maar het is ook heel ontspannend. Even helemaal bezig zijn met je project en je vergeet alles om je heen. Ik begeleid iedere deelnemer individueel. Het is belangrijk dat eenieder zich in zijn of haar tempo en met zijn of haar persoonlijke smaak kan ontwikkelen.
De winkel biedt ook goede mogelijkheden als expositieruimte. Elke twee maanden bied ik een kunstenaar de gelegenheid te exposeren. Deze galeriefunctie blijkt ook uniek in Zaltbommel.”