Pro Arte 2024 – the annual magazine of the Academy of Fine Arts in Arendonk (B) – contains interviews with 43 former students. Only in Dutch, sorry.

Wat doe je nu? Of welke paden bewandelde je na de academie?
Tijdens de opleiding aan de academie in Arendonk had ik een eigen atelier, een klaslokaal in een oud schoolgebouw. We zaten daar met zo’n 15 kunstenaars, trokken – zeker in het begin – vaak samen op en organiseerden open dagen. We liepen bij elkaar binnen en spraken over kunst. Na enkele jaren ging ik in het centrum van Zaltbommel wonen en kon ik een groot atelier achter het woonhuis realiseren. Het is een eenzamer bestaan dan in het schoolgebouw maar daardoor heb ik wel meer focus. Met enkele bevriende kunstenaars praat ik over mijn werk. Twee tot vier dagen per week ben ik aan het werk in mijn atelier, naast mijn baan van 16 uur.
Op de academie zocht ik – voor zover het in de opdrachten paste – naar abstractie en minimalisme. In de zeven jaren na de academie is mijn werk getransformeerd van verstilde landschappen naar non-figuratieve minimalistische wandobjecten. De olieverf en het canvas hebben onlangs plaatsgemaakt voor alkydverf en gebruikte kartonnen dozen en zo blijf ik mijn beeldtaal verder onderzoeken.
Wat is je drijfveer om jouw kunst te maken?
Dat is een vraag die vaker gesteld wordt maar niet eenvoudig beantwoord kan worden. Het is vooral een gevoel van willen creëren, iets nieuws scheppen. In een eigen wereld, een eigen beeldtaal, mijn wereld en mijn beeldtaal. Het is een zoektocht naar het ultieme kunstwerk wat ik waarschijnlijk nooit zal maken. En dat alles in een beeldtaal die bij mij past, die van binnenuit komt. Geen politieke boodschap, geen weergave van de werkelijkheid maar een eigen wereld van verstilling en balans. Maar ook een tikkeltje tegendraads. Kunstwerken die hun plek in de ruimte opeisen zonder schreeuwerig te zijn. De zoektocht naar het ultieme werk, een werk wat niets voorstelt maar alles zegt, zorgt ervoor dat ik elke keer weer opnieuw naar mijn atelier ga.
Zijn er komende projecten of artistieke doelen waar je enthousiast over bent? Kun je wat meer vertellen over de projecten waaraan je momenteel werkt?
Vanaf de zomer van 2022 gebruik ik gebruikte kartonnen dozen als drager voor mijn werk. Het vervangt het materiaal waar ik eerder mee werkte (extruded polystyreen), wat niet goed is voor milieu en gezondheid. Ik paste mijn manier van werken toe op het karton, plakte diverse lagen op elkaar en zaagde daar vormen uit. Al snel ontdekte ik eigenschappen van het karton die me nieuwe mogelijkheden gaven, nieuwe inspiratie. Met name de vlakverdeling van een plat gevouwen doos inspireerde me en werd al snel het uitgangspunt van mijn huidige werk. Behalve het hergebruikte karton gebruik ik nu ook vaak resten van verf, met name alkydverf, wat een goed contrast vormt met het karton van de dozen. Binnen dit project zoek ik naar de mogelijkheden die het materiaal mij biedt binnen mijn eigen beeldtaal.
Welk advies zou je geven aan iemand die wil starten aan onze academie met als doel kunstwerken te gaan creëren?
Doe het, schrijf je in en ga aan de slag. Volg je eigen ideeën maar sta open voor alles wat de docenten aanbieden, ze hebben vaak gelijk. Zoek je eigen weg binnen de opdrachten die je krijgt en ontdek je eigen handschrift en beeldtaal, ontdek je eigen drijfveer. Durf je ideeën uit te werken, heb vertrouwen, niets is te gek. Alleen door te werken en fouten te maken, kom je verder. Geniet.
Wat is het vreemdste materiaal waarmee je ooit hebt gewerkt tijdens je artistieke exploraties? Zou je het opnieuw gebruiken of zou je het vermijden?
Ik werk momenteel met gebruikte kartonnen dozen. Ik vind dit niet perse een vreemd materiaal maar ik krijg er wel veel vragen over. Mensen zijn verbaasd dat je dit kunt gebruiken om kunst van te maken, anderen vinden het een inferieur materiaal wat niets met kunst te maken heeft. Weer anderen maken zich druk over de houdbaarheid van de werken. Het materiaal leeft, ik weet nooit precies hoe het zal reageren en het daagt me uit. Mij geeft het materiaal – met alle vouwen en beschadigingen – veel inspiratie en het is een zeer geschikt materiaal om heel direct mee te werken.
—-
You can read the complete magazine at this link.