Talens kiest werk van Kees van de Wal

< back

Talens organiseerde op www.talens.com elk kwartaal een wedstrijd voor amateurkunstenaars. Het thema van het laatste kwartaal van 2009 was Luchten. Men koos onderstaande werk van Kees van de Wal en schreef daarbij het volgende artikel.

0075

#75, zonder titel, acryl op karton, 43,5 bij 31,5 cm.

Luchten

Woeste wolken, slagregens met onweer, stralend blauw en ijzig koud, een voorzichtig zonnetje, de ondergaande zon tussen het herfstblad: dit is de tijd van de luchten. Een thema met grenzeloze mogelijkheden. In vorm én techniek.

Lucht. Een weerspiegeling van het aardoppervlak, misschien een afspiegeling van hoe we ons voelen. Grijs op een regenachtige dag; somber. Blauw op een zonnige dag: vrolijk. Met alles dat ertussen zit. ‘Luchten’ is een geweldig onderwerp om de laatste maanden van het jaar in te ‘vangen’.

Verstilde landschappen

Kees van de Wal (1967) is al jaren bezig met wat hij noemt zijn ‘serieuze hobby’. Zo serieus, dat hij net begonnen is aan de Academie voor Schone Kunsten in het Belgische Arendonk. “Ik ben van de landschappen, van de weidsheid, van het vergezicht, de rust die het uitstraalt, zonder huizen of mensen. Lucht, water en aarde. Ik maak impressies van verstilde landschappen. Ik woon in de Bommelerwaard en kom graag op Vlieland; hier vind ik mijn inspiratie. Ik schilder vervolgens wat goed voelt; speel met de compositie en de sfeer. De horizon dan weer wat hoger of juist lager, met wat meer of juist minder kleur. Ik gebruik mijn fantasie, werk niet naar de werkelijkheid. Die laatste zit in mijn hoofd. Ik kan met dit thema eindeloos variëren. De kijker mag zelf invullen wat hij ziet, daarom geef ik mijn werken geen titel. Ik laat het open.”

Acryl met papier

Kees maakte dit werk op karton, maar werkt ook veel op multiplex dat hij soms beplakt met papier. “Ik houd van de structuur die dit geeft.” Toeval speelt een rol, met hier een daar wat sturing. Zo’n onderlaag kan een werk boeiender maken, zeker wanneer er abstract gewerkt wordt. Als lijm kan heel goed de acrylverf zelf gebruikt worden. Of een van de Amsterdam Gel Mediums; goed voor fijne en grove structuren. Hierin kan je met de achterkant van de kwast, met een paletmes of bijvoorbeeld een tak, extra structuur aanbrengen.

Een oude sok

Een landschap in deze eenvoudige, meest kale vorm, leent zich bij uitstek voor iets sferisch, voor heel uiteenlopende technieken. Kees begint na het prepareren van de ondergrond met ‘een doekje, een oude sok of zo’. Hiermee zet hij de eerste vormen op het maagdelijk witte vlak. Zij wijzen hem de weg en zo maakt het schilderij zich, bij wijze van spreken, vanzelf. Met uiteenlopende kwasten, paletmessen en doekjes bijvoorbeeld. De vorm zegt dus helemaal niets over de hoeveelheid mogelijkheden. Misschien daagt juist die eenvoudige vorm, ‘Luchten’, je uit om eens iets heel anders te proberen in de techniek. Niet afgeleid door ingewikkelde figuren kun je je optimaal wijden aan het materiaal. Smeren en proberen; laat je verrassen!