Vorming – Galerie Agnes Raben

Solo-expositie van 19 juni t/m 31 juli

Galerie Agnes Raben, Nieuwstad 20, Vorden

Openingstijden: zaterdag – zondag – maandag van 13.00 tot 17.00 uur en op afspraak.

Galerie Agnes Raben nodigt u met veel plezier uit voor Vormingde solo-expositie van beeldend kunstenaar Kees van de Wal (Oirschot, 1967) waarin vormen de hoofdrol spelen. De titelverwijst naar het proces van het maken, het zoeken, het ontstaan van een vorm, object,wandsculptuur en naar de ontwikkelingen in het werk van de kunstenaar.

Het non-figuratieve minimalistische werk van Kees van de Wal omvat vormen die als wandsculptuur een plaats innemen in de ruimte. De kunstenaar maakt gebruik van diverse materialen zoals xps, hout, gips, papier en soms ook van het traditionele schilderdoek. Verf en pastels maken de identiteit van de sculpturen af.

Kees van de Wal is in de galerie aanwezig op zondag 20 juni en zaterdag 31 juli van 13.00 – 17.00 uur.

Wij zien u graag bij een bezoek aan de expositie.

www.galerieagnesraben.nl

 

Vorming

“De titel van deze expositie verwijst naar het proces, het maken, het zoeken, het ontstaan van een vorm, een object, een wandsculptuur. Daarnaast verwijst het naar de ontwikkeling van de kunstenaar en naar de evolutie van het werk, van verstilde landschappen naar zelfstandige vormen, het doorontwikkelen van het thema, het zoeken naar de essentie, het ontwikkelen van een eigen beeldtaal. Op zoek naar de ultieme vorm.” 

In de expositie met het non-figuratieve minimalistische werk van Kees van de Wal (Oirschot, 1967) zien we vormen. Vormen die als wandsculptuur een plaats innemen in de ruimte. Gebruikmakend van diverse materialen zoals xps, hout, gips, papier maar soms ook het traditionele schilderdoek zoekt de kunstenaar naar een zekere balans en disbalans. Verf en pastels maken de identiteit van de sculpturen af.

Sinds zijn eerste expositie in 2008 is, vanuit abstracte landschappen met het thema verstilling, een herkenbare eigen beeldtaal zichtbaar geworden. Na het verdwijnen van de horizon uit de landschappen zijn suggesties van wolken en begroeiing verder geabstraheerd tot zelfstandige vormen. Deze vormen gingen een relatie aan met elkaar en met het doek. Door gebruik te maken van tegenstellingen, zowel in vorm als formaat, penseelvoering, kracht en kleur ging Van de Wal op zoek naar de juiste combinatie van spanning en balans. Toen hij zich niet meer liet beperken door de randen van het schilderdoek waren de eerste wandsculpturen een feit.

De laatste jaren concentreert Van de Wal zich op vorm en restvorm. Vormen worden gecombineerd of er worden delen van de vorm verwijderd waardoor een nieuwe vorm ontstaat. Deze restvormen en samengestelde vormen verheft Van de Wal tot zelfstandige vormen die niet meer toevallig aanwezig zijn. Ze eisen hun plaats op in de ruimte. In de nieuwste werken zien we meer kleur en vrijere vormen, assemblages en arceringen, beïnvloed door de directheid en vrijheid in teken- en plakwerk wat de kunstenaar rond zijn vijfde en zesde levensjaar heeft gemaakt.